Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Zdraví a zdravotní péče na Maledivách

Protože Česká republika nemá s Maledivskou republikou uzavřenou dohodu o lékařské péči, je nutné mít uzavřené cestovní pojištění na úhradu léčebných výdajů. Vše je třeba hradit na místě v hotovosti nebo platební kartou, přičemž lékařská péče je velmi drahá.

Proto neváhejte a učiňte nezbytná opatření již před odjezdem, abyste se vyhnuli různým nepříjemnostem.

Zdravotní rizika na Maledivách

Pro příjezd na Maledivy nejsou povinná žádná speciální očkování. Výjimku představuje očkování proti žluté zimnici, a to pouze v případě, že sem přijíždíte přímo ze země, kde se toto onemocnění vyskytuje. Preventivně Vám nicméně doporučujeme očkování proti tetanu, žloutenkám a břišnímu tyfu.

Avšak vzhledem k tomu, že očkování nejsou povinná, měli byste dbát zvýšenou pozornost o své zdraví. Obecně platí a je to vcelku běžné, že mnoho turistů během své dovolené získá infekce v důsledku nedostatečné hygieny při jídle a pití a také infekce přenášené hmyzem. Jmenovitě se jedná o horečku dengue, japonskou encefalitidu či mor. Tyto infekce se mohou projevovat průjmy a zvracením (salmonela, cholera…), horečkou (tyfus) nebo poškozením jater (hepatitida).

Častým problémem turistů bývá příliš dlouhý a intenzivní pobyt na slunci, což může způsobit úpal či úžeh. Doporučujeme tedy vyhýbat se dlouhodobému slunění a chránit si kůži používáním vhodných opalovacích prostředků s vyšším ochranným faktorem. Samozřejmostí je také nosit na hlavě klobouk nebo šátek. Rovněž byste se neměli dotýkat divokých ani domácích zvířat, které mohou být přenašeči vztekliny. Denně se doporučuje vypít zhruba 3-4 litry vody, avšak pouze balené vody, která je opatřena neporušeným uzávěrem. Pokud nemáte potřebu chodit na toaletu nebo je Vaše moc příliš tmavá, navštivte raději lékaře.

Zdravotnická zařízení na Maledivách

Na Maledivách se vyskytují pouze dvě nemocnice, přičemž obě jsou lokalizovány v hlavním městě Male. Konkrétně se jedná o státní zařízení Indira Gandhi Memorial Hospital (IGM) a o soukromou kliniku Abduarahman Don Kaleyfan Hospital (ADK).

Jejich zdravotní péče je na dobré úrovni, ale náročnější zákroky se provádějí na Srí Lance, v Singapuru nebo ve Spojených arabských emirátech. Jedná-li se o drobnější zákroky, první pomoc je zajištěna prostřednictvím hotelové recepce a zprostředkovávají ji rovněž potápěčská centra. Některé resorty mají vlastního lékaře nebo zdravotní sestru.

V případě ošetření je nezbytné nechat si vystavit lékařskou zprávu s diagnózou a také uschovat veškeré originály účtů, receptů a dalších případných dokladů (např. rtg snímků) pro pozdější jednání s pojišťovnami.

Pokud máte v úmyslu vzít si s sebou příruční lékárničku, měla by obsahovat léky proti horečce, analgetika, léky na zastavení průjmu, střevní dezinfekci, případně antibiotika předepsaná lékařem. Je dobré si s sebou vzít také antihistaminika na zklidnění při poštípání, oční kapky, mast proti kožním mykózám, mast na hnisající rány, mast na otoky, obyčejné i pružné obinadlo, několik náplastí s polštářkem i bez, vodě odolnou náplast, Panthenol na spáleniny, malý dezinfekční sprej, nerozbitný teploměr, nůžtičky, jehlu, pinzetu, jelení lůj a šátek.


 

Čtěte další články o Maledivách!

Aktuální nabídka zájezdů na Maledivy



 

 
Tagy: , , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist