Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Nakupování na Maledivách

Snad každý turista, který se vydá do nějaké exotické destinace, je doslova natěšen nejen na zdejší památky, ale také na to, až pozná tradiční zvyky, kuchyni či kulturu. Proto je jakousi nepsanou povinností přivézt si z dovolené nějaký ten suvenýr.

Řadíte se mezi podobné nadšence i Vy? Výborně, pak si na Maledivách rozhodně přijdete na své – zdejší tržiště a obchůdky totiž skrývají nespočet atraktivních suvenýrů!

Ještě před tím, než si povíme, kam vyrazit na nákupy, zmíníme několik nezbytných informací. V Male otevírají obchody mezi 7:30 a 9:00 hodinou a jejich brány se zavírají mezi 21:00-23:00 hodinou. Jinak tomu je však v pátek, kdy se otevírá až v 13:30 hodin. V době, kdy je vyvoláváno modlení, je vše na 15 minut zavřeno nebo zastaveno. Některé teashopy otvírají velmi brzy a některé naopak zavírají velmi pozdě. Obchody jsou otevřeny od pondělí do čtvrtku. V pátek je zavřeno, neboť se jedná o sváteční den.

A co si tedy můžete koupit pro sebe na památku, případně pro své blízké? Na Maledivách žije mnoho zručných řemeslníků a umělců, takže již tato skutečnost napovídá, že bude skutečně z čeho vybírat. Mezi vyhlášené místní suvenýry patří krásné mořské mušle, výrobky ze zlata a stříbra, krabičky ze dřeva, rákosové rohože, batikované a hedvábné šaty, výšivky a ozdoby na oděv či rozmanitá keramika.

Avšak znovu zdůrazňujeme, abyste se vyhnuli koupi korálů. Jejich vývoz je totiž zakázán a tedy také sankcionován.

Nyní si povíme něco málo o tom, kam přesně za nákupy vyrazit. Faktem totiž je, že místní obchody jsou obvykle limitovány množstvím zboží, které nabízí. Kromě toho je cena za suvenýry poněkud přemrštěná. Z tohoto důvodu je tedy lepší vyjet za nákupy například na ostrov Male. Zde je koncentrováno mnoho obchodů pro turisty. Nakoupit v nich můžete nejen starožitné věci a maledivské řemeslné výrobky, ale také kvalitní šperky či předměty, které zdejší obyvatelstvo běžně používá ve svých domovech. Zajímavostí je, že maledivské poštovní známky patří k nejkrásnějším na světě. Proto neváhejte a zakupte si na památku také je.

Pokud na dovolenou přijedete bez fotoaparátu, avšak zatoužíte zvěčnit krásy Malediv do fotografií, určitě se vydejte do Relthy Foto, které leží na Fareedhee Magu. Kromě toho, že dělá E6 diapozitivy, má také dobrý výběr fotoaparátů, kamer a jiného příslušenství. Ovšem pozor, rozhodně se nedoporučuje fotografovat domorodé ženy. Tomu se proto raději vyhněte.

Budete-li mít čas a také chuť na něco zdravého, vydejte se na rybí trh či na trh s ovocem, kde je k dostání obrovské množství čerstvého ovoce. Konkrétně si zde můžete zakoupit například banány, ananasy, papáju či kokosy.

A ještě drobné upozornění na závěr: Maledivy mají v celém regionu jižní Asie absolutně nejvyšší ceny, neboť podstatná většina zboží je importována z jiných zemí. Není proto možné vycházet z rozpočtové kalkulace pro Indii, Srí Lanku nebo Pákistán. Nejen pro občany České republiky je proto největším problémem na Maledivách právě nedostatek finančních prostředků.


 

Čtěte další články o Maledivách!

Aktuální nabídka zájezdů na Maledivy



 

 
Tagy: , , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist