Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Doprava na Maledivách

Ačkoliv se nacházíme na nejkrásnějších ostrovech světa, je třeba říci, že doprava na Maledivách je zde poněkud limitována. Avšak nezoufejte, lokální dopravní systém je poměrně dobře rozvinutý. Hned na úvod je třeba říci, že se sem z České republiky nejrychleji a také nejpohodlněji dostanete prostřednictvím leteckých společností.

Let z Evropy na Maledivy trvá zhruba 12 hodin a letecká spojení z Prahy jsou poměrně častá. Ovšem, zároveň je potřeba zmínit, že přímý let Praha-Malé neexistuje. Musíte se proto smířit s několika přestupy.

Jakmile přistanete na Maledivách, nezbývá, než se vydat poznávat jejich krásy. Avšak, jak se nejlépe přemísťovat? Autem? Pěšky? Na kole? Nebo snad lodí? Na všechny tyto otázky Vám odpoví následující řádky!

Taxi

V hlavním městě Malediv, Male, je koncentrováno poměrně velké množství taxíků, přičemž většina z nich je vybavená klimatizací. Taxi na Maledivách poznáte podle toho, že kolem Vás projede auto značky Toyota, jež bude opatřeno žlutou licenční tabulkou. Jízda taxíkem Vás přijde na zhruba 15 Rf. V případě, že budete chtít využít taxi služby až po půlnoci, připravte si okolo 20 Rf. Jestliže však s sebou budete mít i nějaká zavazadla, počítejte také s jistými doplatky.

Auto

Pokud na Maledivy vyrážíte s představou, že si zde pronajmete auto a poté budete dosyta brázdit zdejší silnice, budeme Vás muset zklamat. Je jen málo míst, kde potřebujete k přepravě právě auto či motocykl. Proto se připravte na to, že zde spíše narazíte na cyklisty a nebo na taxikáře. Auta tady bohužel takřka neuvidíte.

Kolo

Nejlepším dopravním prostředkem, kterým se na Maledivách dostanete téměř všude, je kolo. Nejsou tady sice k dispozici půjčovny kol, ale můžete si je vypůjčit například v hotelu. Vyrazíte-li na kole v nočních hodinách, dbejte na to, abyste byli dostatečně osvětleni. V opačném případě totiž můžete být pokutováni. Pokutu však můžete zaplatit také za to, že jedete po nepovolené cestě, například v jednosměrné ulici. Proto se podobným situacím zkuste raději vyvarovat.

Letecká doprava

Na Maledivách je 5 letišť, z toho tři z nich se mohou pyšnit zpevněnou přistávací dráhou. Hlavní letiště na Maledivách, Male International Airport, se nachází na ostrůvku Hulhule, nedaleko hlavního města a odbavuje pravidelné i charterové lety. Výhodou tohoto letiště je, že je zde k dispozici i hotel pro tranzitní pasažéry. Pravidelné spojení mezi letištěm a hlavním městem Male zajišťují čluny „dhoni“, které jezdí několikrát za hodinu.

Na atolu Addu leží Gan International Airport, původně vojenské letiště, které má spojení s italským Milánem a zajišťuje zároveň i mezinárodní nákladní leteckou dopravu a vnitrostátní lety. Takzvané Aero-taxi provozují dva letečtí dopravci – Maldivian Air Taxi a Trans Maldivian Airways. Maldivian Air Taxi poznáte podle červenobílých letadel a Maldivian Airways naopak podle žlutomodrých letadel. Obě společnosti používají desetimístné hydroplány DHC-6 Twin Otter. Provoz těchto aerotaxi končí zhruba hodinu před západem slunce.

Pravidelnou vnitrostátní leteckou dopravu zajišťuje Island Aviation, létající z Male na Gan, Hanimaadhoo, Kaadeddhoo a také na Kaddhoo.

Trajekty a lodě

Mezi atoly existuje poměrně omezená pravidelná lodní doprava a za nepříznivého, bouřlivého počasí lodě nevyplouvají vůbec. Podle různých okolností může tedy transport lodí ze severu na jih a naopak trvat i několik týdnů.

Jediný přístav, který je vhodný i pro lodě velké tonáže, je v Male a byl postupně upravován od roku 1969. Jedná se o volný přístav s bezcelním přístupem. Víceméně pravidelné spojení existuje pouze mezi Colombem. Naopak poměrně málo přistávají v Male lodě z Karáčí, Bombaje, Rangúnu, Singapuru a dalších přístavů Indického oceánu.

Lodě pořádající výlety z jednotlivých rezortů, kotví v Male na Marine Drive, blízko hlavního náměstí. Avšak v případě, že chcete odjet do své turistické oblasti, bude pro Vás lepší, když půjdete na letiště, kde lze využít služeb přepravní lodi s novými turisty, kteří právě přiletěli.

Místní lodě dhonis zajišťují dopravu na letiště a kotví na východním konci Marine Drive. Lodě však odjíždějí pouze tehdy, jsou-li plné. V Marine Drive si také můžete pronajmout dhoni na krátký výlet nebo také na celý den. O pronájmu se informujte v malém prodejním stánku na lístky, který stojí čelem k přístavu.

Dhonis jezdící do blízkého Viligili, využívají přístavu New Harbour na jihozápadním konci Male. Dhonis jsou typické maledivské lodě, jež jsou postaveny tak, aby měly dlouhou životnost. Slouží především k přepravování osob z jednoho atolu na druhý. Plavba na dhoni je vždy velkým zážitkem. Kapitán lodě však musí velmi dobře znát místní moře, vítr a mořské proudy, aby pasažéry nevystavil nebezpečí.

…po svých

Na jednotlivých ostrovech se turisté nejčastěji pohybují pěšky, poněvadž ostrovy jsou velmi krátké. Dokonce ani nejdelší z nich nepřesahuje 8 km. Proto, pokud se rádi procházíte a chcete si během své dovolené dopřát také trochu pohybu, neváhejte a prozkoumejte krásy Malediv po svých. Je to zaručeně nejlevnější a mnohdy také nejrychlejší způsob přesunu z jednoho místa na druhé.


 

Čtěte další články o Maledivách!

Aktuální nabídka zájezdů na Maledivy



 

 
Tagy: , , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist